top of page

5 tips die kunnen helpen bij het kwijtraken van vetmassa

Bijgewerkt op: 15 sep. 2020

Het verlagen van je vetpercentage lijkt in theorie vaak simpel. Wanneer je minder calorieën consumeert dan je lichaam verbruikt neemt je vetpercentage af. Toch blijkt in de praktijk dat het eten in een calorietekort een lastige opgave is. Zodoende worden vaak niet de gewenste resultaten behaald. In deze blog 5 handige tips voor het verlagen van je vetpercentage!

1. Eet minder dan je nodig hebt

Het klinkt bekend, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. De belangrijkste regel bij afvallen is het creëren van een calorietekort; ofwel minder eten dan je lichaam nodig heeft. Dit calorietekort kun je berekenen via websites of met formules zoals de Harris Benedict formule. Het aantal calorieën dat je op een dag mag eten zonder dat je aankomt of afvalt wordt berekend doormiddel van je gewicht, lengte, leeftijd en activiteitsniveau. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder eet dan je dagelijkse calorieadvies.


Hoe weet je nu of je niet te veel of te weinig eet?

Heel simpel: neem je berekende calorieadvies en ga daar per dag maximaal 500 kcal onder zitten. Kies je ervoor om minder dan 500 kcal per dag te eten dan val je nog steeds af, alleen krijg je vaak last van het zogenoemde ‘Jojo-effect’. Een ander risico is dat je niet de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt.

2. Analyseer je voedingspatroon

Dit doe je door alles wat je eet en drinkt in te vullen in een logboek. Dit kun je doen in de Moventes Fit Experience App. Dit is belangrijk omdat je op deze manier inzicht krijgt in hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en welke producten veel calorieën bevatten. Daarnaast leer je verhoudingen kennen van de macronutriënten eiwitten, koolhydraten en vetten. Wat zijn de gezonde verhoudingen hiervan? Dit verschilt weer per doel en per persoon. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dagelijks 50% koolhydraten, 25% eiwitten en 25% vetten te eten, dat is echter niet de enige manier. Verhoudingen kunnen per persoon verschillen. Tegenwoordig zijn veel mensen erg gefocust op het minder eten of stoppen met eten van koolhydraten. Dit is niet altijd even juist vanuit mijn oogpunt, koolhydraten zorgen vooral voor energie die dagelijks nodig is. Uiteraard kun je ervoor kiezen om minder koolhydraten te eten. Kies iets dat bij JOU past en voor JOU werkt.


Meten is weten! Door te wegen leer je voedingswaardes van porties kennen. Een goed voorbeeld hiervan is een portie ongezouten noten. Een portie van 15 gram ongezouten noten bevat 94 kcal, 3 handjes ongezouten noten zijn dus bij elkaar 300 kcal. Het meten van porties is daarom enorm belangrijk.

Uiteindelijk komen we uit bij de eerste regel: eet minder dan je nodig hebt. Door te meten wat je dagelijks eet weet je of dit lukt of niet.

3. Beweeg voldoende

En ook deze tip kent bijna iedereen wel. Het uitvoeren van de tip blijkt in de praktijk lastiger. Het verbranden van calorieën is intensief en kost veel kracht. De combinatie van gezonde voeding en beweging is daarom de ‘key’ tot succes als het gaat om aankomen, afvallen en het kwijtraken van vet.

Wees bewust van je lichaam en kijk kritisch naar hoeveel je beweegt op een dag. Kom in beweging, ga sporten, een stuk wandelen, hardlopen of fietsen en probeer dit aan je dagelijkse ritme toe te voegen. Ritme is voor veel mensen belangrijk. Slapen, opstaan, ontbijt, lunch en avondeten zijn allemaal dingen die ook bijdragen aan het creëren van een ritme en lifestyle. Probeer voor jezelf op een rijtje te zetten, wanneer je beweegt of wilt bewegen.

Geen zin om te sporten? Probeer jezelf te stimuleren door samen met een 'sportmaatje' te bewegen. Wil je de deur niet uit? Wees creatief, maak plaats voor excuses en zoek iets dat in jouw leven past.

Een smartwatch of App kan ook helpen met het bijhouden van beweging, bijvoorbeeld een stappenteller. Haal je gemiddeld maar 4000 stappen per dag? Probeer dit is te verdubbelen en uiteindelijk naar 10.000 stappen per dag te gaan!

4. Zoek iets dat bij jou past!

Niet iedereen is hetzelfde, daarom werken niet alle voedings- en trainingsplannen voor iedereen. Zoek iets dat bij jou past, iets dat je goed kan volhouden. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat jij jezelf beter voelt en gezond bent.


Wanneer je jezelf beter gaat voelen wordt het ook leuker om gezond te eten en te gaan sporten. Het doel van sporten is dat het je uiteindelijk energie oplevert in plaats van kost.

Probeer ook gerust is iets anders, zoals krachttraining, yoga, BBB-training of HIIT-training. Afwisseling is voor veel mensen erg belangrijk om iets langdurig leuk te vinden.

5. Balans is de 'key'

Probeer balans te zoeken in je voedingspatroon! Het is dus niet zo dat je nooit meer uiteten kunt, of nooit meer een wijntje/biertje kunt drinken. Als jij in je weektotaal een negatieve energiebalans houdt blijf je afvallen. Stel je voor; normaal eet je 2500 kcal per dag om op gewicht te blijven. Je kiest ervoor om af te vallen en gaat dagelijks 2000 kcal per dag eten. Op maandag t/m zaterdag gaat dit goed en eet je 2000 kcal per dag. In 6 dagen heb je in totaal 3000 kcal minder gegeten dan nodig. Wanneer je op zondag 3000 kcal eet (meer dan mag volgens schema), heb je nog steeds een tekort van 2000 kcal in de hele week. Uiteindelijk zal je dan nog steeds afvallen.

Verbranden middels sport en/of beweging kan natuurlijk ook maar dit kost meer moeite en tijd, daarom is de balans tussen voeding, training, stress en rust erg belangrijk! Probeer jezelf niet te straffen en blijf niet hangen in een slecht ritme. Werk aan een gezonde leefstijl en probeer de juiste balans te vinden.

384 weergaven
bottom of page